Cum să urmărești lansarea telescopului spațial James Webb

Telescopul spațial Webb așteaptă lansarea la bordul unei rachete Ariane 5.

Telescopul spațial Webb așteaptă lansarea la bordul unei rachete Ariane 5.
Fotografie: ESA / CNES / Arianespace

După zeci de ani de așteptare, telescopul spațial Webb este în sfârșit gata de plecare. Puteți urmări în direct această lansare istorică aici.

De ani de zile, a trebuit să subliniez „următorul” telescop spațial James Webb și să fac promisiuni despre modul în care acest observator de 10 miliarde de dolari, un proiect comun al NASA, Agenției Spațiale Europene și Agenției Spațiale Canadei (CSA). să schimbăm în mod fundamental perspectiva noastră despre univers. Pentru mine, experiența de a scrie această postare How to Watch este absolut suprarealistă și cu greu îmi vine să cred că se întâmplă. Dar este adevărat – așteptarea pare să se încheie în sfârșit, cu Webb înghesuit peste o rachetă și privind în sus la cer.

Telescopul spațial este programat să se lanseze la 7:20 AM EDT (4:20 AM PST) dimineața de Crăciun de la Centrul Spațial Guyana din Kourou, Guyana Franceză. Racheta Ariane 5 va ridica sarcini grele și va decola din complexul de lansare ELA-3. Fereastra de lansare de 32 de minute pentru astăzi se va încheia la 7:52 AM ET (4:52 AM PT).

NASA TV va oferi o actualizare privind realimentarea rachetei la 3:00 AM EST (12:00 AM PT), dar spectacolul real începe la 6:00 AM EST (3:00 AM PT). O transmisie live a lansării va fi oferită NASA TVȘi Youtube, și pe ESA WEB TV ONE. Sau puteți rămâne aici și urmăriți acțiunea din feedul furnizat mai jos.

Agenția Spațială Europeană va difuza și ea limba franceza Și Spaniolă. Un flux constant de actualizări va apărea în Site de rețea socială FacebookȘi Stare de nervozitate, Și TIC nervosAtâta timp cât ai o conexiune la internet, este în regulă. Conferința de presă post-lansare a NASA este programată pentru 9:00 AM EST (6:00 AM PT), precum și la NASA TV.

Lansarea va fi incitantă – și total deranjantă – dar și prima oră a misiunii. Webb va trebui să-și instaleze panourile solare și să efectueze o manevră de corectare a cursului pe măsură ce nava spațială își începe călătoria de o lună către Punctul Lagrangian II (un loc stabil gravitațional la aproximativ un milion de mile de Pământ). Următorii pași vor include a Serii complexe de implementări și calibrăriSe așteaptă ca Webb să intre în faza științifică a misiunii sale în aproximativ șase luni.

Webb este cel mai mare și mai puternic telescop spațial construit vreodată. Observatorul în infraroșu ar fi trebuit să fie lansat în 2007, dar obstacolele tehnice și bugetare, printre altele, au dus la întârziere. Astronomii vor folosi telescopul pentru a observa primele galaxii ale universului, a investiga locurile de naștere ale stelelor și planetelor și vor cerceta atmosferele din lumi îndepărtate. Misiunea ar trebui să dureze cel puțin cinci ani, dar scopul este ca Webb să dureze 10 ani.

Mai mult: Iată ce s-ar putea întâmpla cu telescopul spațial Webb.

READ  Cu al zecelea zbor, creativitatea a zburat peste o milă pe suprafața lui Marte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.