SpaceX Falcon 9 lansează 21 de sateliți Starlink din California – Spaceflight Now

Actualizat la 4:40 a.m. EST (0840 UTC): S-a lansat Falcon 9

Nouă motoare Merlin 1D alimentează Falcon 9, care transportă 21 de sateliți Starlink pe orbită. Imagine: SpaceX.

O rachetă SpaceX Falcon 9 cu 21 de sateliți Starlink a decolat de la baza forțelor spațiale Vandenberg din California la 1:23 a.m. PT (4:23 a.m. EDT, 0823 UTC). Aceasta a fost prima dintre cele două misiuni de livrare Starlink programate pentru sâmbătă.

Racheta Falcon 9 a pornit pe o traiectorie de sud-est după decolarea din Complexul de lansare spațială 4 Est (SLC-4E). Aceasta a fost cea de-a 22-a misiune a SpaceX de pe Coasta de Vest din acest an și cea de-a 75-a lansare orbitală din 2023.

Boosterul din prima etapă făcea al 16-lea zbor. A lansat anterior misiuni Crew-1, Crew-2, SXM-8, CRS-23, IXPE, Transporter-4, Transporter-5, Globalstar FM15 și ISI EROS C-3, precum și șase zboruri de livrare Starlink. După finalizarea arderii principale, care a durat aproximativ două minute și jumătate, prima etapă a continuat să aterizeze pe nava dronă „Desigur că încă te iubesc”, staționată la aproximativ 400 de mile (644 km) în Oceanul Pacific, în largul coastei Baja. California.

Cei 21 de sateliți V2 Mini Starlink vor fi desfășurați la puțin peste o oră după lansare. Modelul V2 Mini este mult mai mare decât sateliții anteriori V1.5. Echipate cu antene îmbunătățite și panouri solare mai mari, aceste nave spațiale de ultimă generație pot furniza o lățime de bandă de patru ori mai mare decât sateliții anteriori. Aceasta este cea de-a 28-a lansare a V2 Minis de la lansarea sa în februarie a acestui an.

Sateliții SpaceX Starlink V2 Mini au fost fotografiați la începutul acestui an la o unitate de procesare a sarcinii utile din Cape Canaveral. Credit: SpaceX

O a doua rachetă Falcon 9 este programată să fie lansată sâmbătă, de la Cape Canaveral Space Force Station din Florida. Decolarea este programată pentru 22:17 EDT (0217 UTC) transportând 23 de sateliți Starlinks, cel mai mare număr de sateliți V2 Mini care pot fi transportați în sus într-o singură misiune.

READ  Aceste noi imagini uimitoare ale galaxiilor din apropiere vă vor sufla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *